Magyar elbeszélők

Elbeszélő- és novelláskötet ajánlatunk:

Fekete nap Gárdonyi Géza

Fekete nap


Formátum: 12x21         Oldalszám: 288
Megrendelhető webboltunkban!

Bemutató: Gárdonyi Géza (1863-1922)
Gárdonyi Géza a 19-20. század fordulóján – az Egri csillagok sikerén felbuzdulva – próbálkozott meg legdédelgetettebb vágyával, a színműírással, hiszen ő maga drámai alkotásaitól várta volna mindenekelőtt ... Olvasd tovább... ... a halhatatlanságot. 1901-ben Az én falum egyik novellájából alkotta meg A bor című színművét. A darab váratlan sikert hozott. Nemcsak a szerző alkotói pályáján jelentett fordulatot, de a magyar dráma történetének is jelentős állomásává lett. A kritika és a színházi világ a magyar népszínmű megújítóját, a modern népdráma megteremtőjét látta A bor szerzőjé-ben. Sikerén felbuzdulva Gárdonyi az 1900-as években több színművet is írt, ezek közül válogattuk kötetünkbe a Fekete nap, Zéta, Fehér Anna, Előjáték címűeket.

Kincskereso kiskodmon Móra Ferenc

Kincskereső kisködmön


Formátum: 12x21 cm         Oldalszám: 176
Megrendelhető webboltunkban!

Ízelítő: Móra Ferenc (1879-1934)
„Kilopództam a többiek közül, és átosontam a temetőbe, és úgy csókoltam meg egy körömkés sírnak a keresztfáját, mintha az a kéz volna, amelynek a kisködmön volt az ... Olvasd tovább... ... utolsó munkája. És mintha két áldó kar lett volna a fejfa két karja, és mintha hangot hallottam volna a vadvirágszagú szélben, a tücskök hegedűszava közt:
- A szeretet az élet.“

Bolcso es bagoly Tamási Áron

Bölcső és bagoly


Formátum: 12x21 cm         Oldalszám: 208
Megrendelhető webboltunkban!

Bemutató: Tamási Áron (1897-1966)
„Ez a „Bölcső és bagoly” című könyv első része egy regényes életrajzi műnek. (…) Életrajzom regénye három ilyen könyvre fog rúgni, úgy tervezem. Ezt az első részt még 1949-ben írtam. Emberi utam kezdetét beszélem el benne. ... Olvasd tovább... ... Amint olvasni lehet, ez az út egy falusi székely házból indult el; s majd későbben a magyar és a tágabb emberi világba vezet. Ezen a hosszú úton az én életem is, mint minden más jószándékú ember élete, tele volt küzdelemmel, javító gonddal és tápláló reménnyel.
Ezeket szeretném hát igaz, szép és hasznos módon elmondani. (…)" Tamási Áron

A nagyenyedi ket fuzfa Jókai Mór

A nagyenyedi két fűzfa


Formátum: 12x21 cm         Oldalszám: 176
Megrendelhető webboltunkban!

Bemutató: Jókai Mór (1825-1904)
Felvinc és Enyed között egy kis bérci patak vágja keresztül az utat, melyen most tartós kőhíd van építve. A híd mellett kétfelől a patak oldalában emelkedik két roppant fűzfa, és ezen két fűzfának históriai emléke van. ... Olvasd tovább... ... Hét emberivadék látta azokat felnőni, s ivadékról ivadékra szállt a történet, s máig is úgy emlékeznek arra, mintha csak a mi életünkben történt volna... (...) Es ezen történetnek száz és ötven esztendeje immár, s a két fűzfa folyvást zöldül a víz medrében. Hajdan a kollégium kényelmes mulatólakot épített e fűzfákhoz, hova kijártak szép nyári napokban a tanulók, elmondva egymásnak a regét a két fűzfáról, s elénekelve, hogy: „Erős várunk nekünk az Isten!”