Erdélyi Konyha Főzőiskola
VII. évf. 2019. - 6. (74.) szám - június

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
Kiránduljunk!

Ahogyan kedvezőre fordul az időjárás, mind többen kapunk kedvet arra, hogy kimozduljunk a természetbe. Hiszen nincs is jobb program, mind családostól vagy barátokkal bebarangolni a környéket, vagy kirándulni egyet a fenyvesek között, virágot, gombát szedni, ha van erre lehetőség. Akár közelebbi, akár távolabbi helyszínt választunk, mindig érdemes megfelelően felöltözni, a ruházatunk legyen réteges, hiszen, ha fák közé megyünk, akkor mindenképp ajánlott, hogy hosszú nadrágot, magasabb szárú cipőt, bakancsot viseljünk, illetve a felső ruházatunk is megfelelően védjen. Vigyünk magunkkal elegendő innivalót, és olyan ételt, amit szívesen fogyasztunk. Erre is számos lehetőség van, ne csak a megszokott szendvicseket készítsük, hanem finom kencéket is összeállíthatunk már előző nap, vagy süthetünk hús- vagy zöldségféléket, fasírtot. Ha édesszájúak vagyunk, akkor gondoskodhatunk ilyen jellegű harapnivalóról is, saját készítésű péksütemény muffin, kekszek formájában, és csomagolhatunk kevésbé kényes gyümölcsöt is.
A kirándulás mindig feltöltődést jelent nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is, hiszen ők is felfedezhetik a természet csodáit, ráadásul azt a rengeteg energiát, amivel rendelkeznek, kitombolhatják, futkoshatnak, játszhatnak kedvükre. Fontos megtanítani nekik, hogy ne bóklásszanak el látótávolságon kívülre, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, és ne nyúljanak be szabad kézzel bokrok, fák alá, ahol nem látják, hogy mi található. Ha olyan helyre megyünk, ahol több órát töltünk egy területen, akkor vihetünk magunkkal labdát, mindenféle dobós vagy szórakoztató játékot, kártyát, társasjátékot, hogy még teljesebbé tegyük a kikapcsolódást. Ne feledkezzünk meg a napsütötte napokon a fejfedőről sem, hiszen kellemetlen következményekkel járhat egy esetleges napszúrás. Ha estére fájni kezd a fejünk, vagy a gyermekek panaszkodnak ilyen tünetekre, akkor leghamarabb igyunk sok citromos vizet, mert az segít a szervezet regenerálódásában. Mivel mind több a kullancs, ez ellen is védekeznünk kell, ma már erre is sok módszer van, és semmiképp se feledkezzünk meg, hogy hazatérés után, zuhanyzást, fürdést követően alaposan vizsgáljuk meg, nincs-e élősködő rajtunk. Ha találunk, legjobb ha orvoshoz fordulunk, aki szakszerűen eltávolítja, vagy ha már gyakorlottabbak vagyunk, akkor kullancsszedő csipesz segítségével mi is kiszedhetjük vigyázva arra, hogy ne szakadjon be. Ha azonban napok múlva is piros folt van a helyén, vagy belázasodunk, mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat, elkerülve a súlyos következményeket, szövődményeket. Ha a házi kedvencünket, kutyánkat is magunkkal visszük, akkor annak a bundáját is alaposan át kell nézni, mert ők is könnyen megbetegedhetnek.
Ha tudatában vagyunk annak, hogy például darázscsípésre allergiás a családunk valamelyik tagja, akkor ezt is figyelembe kell venni. Erdemes kis elsősegélycsomagot összeállítani, hogy szükség esetén kéznél legyen. A következő hetekben, hónapokban ragadjunk meg minden alkalmat, amikor kirándulni tudunk, amikor a természetben tölthetünk néhány órát. A következő oldalakon adunk néhány tippet arra is, milyen finomságot készítsenek, amit magukkal vihetnek.

Barabás Orsolya

Ízelítő

2019-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2018-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »