Erdélyi Konyha Főzőiskola
V. évf. 2017. - 5. (49.) szám - május

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
Zöldülő természet, zöld ételek

Május a legszebb tavaszi hónap, amikor már tényleg feléled a természet, zöldül minden, és ez az étkezésünkre is többnyire rányomja a bélyegét. Ilyenkor szívesen barangolok a zöldségpiacon, és töltöm meg a kosaramat mindenféle finom ropogós zöldséggel, elsősorban zöld színűekkel, és eszem degeszre magam eperrel. Sokan sajnos allergiásak erre a gyümölcsre, így nem tudják, milyen jó érzés csemegézni belőle, nem élvezhetik különleges ízét. A nagy szemű változatokat is szeretem, és a picinyke erdei is a kedvenceim közé tartozik. Ezért általában zöldespirosas ételek kerülnek májusban a tányérba, és szerencsére mifelénk nem csak az üzletekben, hanem a természetben sétálva is lehet medvehagymát szedni. A kertünkben is elsőként a zöldhagyma bújik ki, örülve a mind melegebbet sugárzó napnak, de gyakran járok úgy, hogy lecsípnék valami ételhez vagy díszítéshez egy kicsi zöldhagymaszárat, és kiderül, hogy mindegyikből már falatozott valaki. A fiam is, akárcsak mi gyerekkorunkban, rárájár a zöldhagymára, és kedvére csipeget belőle.
A zöldhagymafélékből készült fogások egész sorával örvendeztetjük meg olvasóinkat a salátától a leveseken át a süteményekig. A zöld menü kiegészül spenóttal, zöldborsóval, csalánnal is, így vitamingazdag étrendet kínálunk azoknak, akik szeretik ezeket a hozzávalókat. Az eper is sokféleképpen kerül a tányérra, hiszen amellett, hogy szemezgetve, nyersen nagyon finom, levesbe, süteménybe bőven tehetünk belőle, és jó, ha az eltevésről sem feledkezünk meg, hiszen, ha van eperlekvárunk, akkor télen is élvezhetjük ezeket az ízeket. A pitekedvelők közé tartozom, lehet gyümölcsös vagy éppen sós pite, ha megfelelően van elkészítve, garantált a siker vele. Ezúttal arról is olvashatnak a Főzőiskolában, hogy mire kell figyelni, ha pitét szeretnénk sütni.
Sok-sok színes, lépésről lépésre bemutatott, fázisfotókkal illusztrált recept – a tavasz ízei a tányéron, így töltekezünk mi mindig kínálva újat a gyakorlott háziasszonyoknak és mankót nyújtva azoknak, akik még csak most ismerkednek a főzés, sütés rejtelmeivel! Tartsanak velünk hónapról hónapra!
Továbbra is várjuk ötleteiket, kérdéseiket, receptjeiket az ekfozoiskola@gmail.com e-mail-címre, hogy ezek is segítségünkre legyenek a következő lapszámok összeállítása során.
Tobzódjunk közösen a májusi finomságokban, együnk sok zöldet, pirosat, készítsünk olyan fogásokat, amelyek nemcsak ízletesek, hanem szemkápráztatóak is!

Barabás Orsolya

Ízelítő

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »