Corvin Erdélyi Konyha Extra Húsvét
VI. évf. 2017. - 1. szám

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 56     Ára: 5,00 lej
Keresse a hírlapárusoknál!

A szeretet mindennapi áldozata

„A szeretet nem érzelmi ömlengés, önostorozás vagy igehirdetés, hanem áldozat: figyelmet áldozunk a másikra. Ez a figyelem teljes. Ezt jelenti például a kifejezés: hallgatlak, a tiéd vagyok.” (Kornis Mihály)

Az ember általában idealizál, ha szeretetről hall. Azt gondoljuk, hogy az egy tökéletes állapot, amikor minden a legnagyobb rendben van, a kapcsolataink problémamentesek, legyen szó akár szülő-gyerek, akár baráti vagy párkapcsolatról. Mindez a „valamit valamiért” elven alapul, mert akár kimondjuk, akár nem, úgy gondoljuk, hogy akkor van rendben minden, ha mind a két fél egyformán viselkedik benne, ugyanúgy szeretik egymást, és egyformán akarják ennek az idilli állapotnak a fenntartását.
De egy igazi kapcsolat egyértelműen nem ilyen. Nem azért, mert az egyik fél rosszabb lenne a másiknál, hanem mert megeshet, hogy épp egy nehezebb időszakot él át, gondjai, bajai vannak, amit talán meg sem tud beszélni a párjával, csak magában forgatja azt. A másik fél persze érzi, hogy valami nincs rendben, gyanakodni kezd, figyeli a másik lépéseit, annak meg más sem hiányzik, mint a keresztkérdések. Ki a hibás? Egyikük sem. Az első fél egyszerűen nem tudja megosztani a gondját, a másik pedig félti a szeretetet.
Az igazi szeretet áldozatát mégis szülőként ismerhetjük meg. Csecsemőnkkel éjszakákon, heteken vagy hónapokon át maradunk fenn, hogy álomba ringassuk, megnyugtassuk, tápláljuk. Aztán órákon át mászkálunk vele négykézláb a földön. Lovacskák vagyunk, ha kell, babázunk, legózunk, este pedig sokszor hamarabb elalszunk mese közben, mint a még mindig igen élénk csemete. Rohanunk az oviba, onnan az iskolába. Itt aztán már elkezdődnek a súrlódások is, nehéz eldöntenünk mennyi az, amennyit ráhagyhatunk a gyerekre, és mikor utasítsuk rendre. Kamaszkorban eljuthatunk oda is, hogy esetenként mi hallgatunk el, csak hogy lenyugodjon, ha látjuk, hogy a hormonok és a lázadás már nagyon feszítik. Áldozat az is, hogy összeszedjük a ruháit ezredszer is a földről, hogy mégsem keltjük fel éjfélkor, ha nem mosogat el (pedig már annyiszor megígértük), inkább megcsináljuk helyette újra, most is.
A szeretet ingyen van, szokták mondani, de tenni kell érte. Áldozatot vállalni. A szeretetnek számtalan formája van. A szerelem a leglátványosabb, a szülő-gyerek a legszorosabb, a házastársi a legtöbb türelmet igénylő. De a szeretet minden esetben megnyugvást hoz, sőt erőt ad, gyógyít, és a nehéz időszakokban akár meg is vált.
A legnagyobb Megváltó az életét adta értünk, és Ő is szeretetből cselekedett. Tudta, ismerte az emberi természetet, mégis az életét áldozta, hogy reményt hozzon a világba, hitet, hogy újrakezdhetjük. A legnagyobb áldozatot adta értünk, de mi sértettségünkben, rosszkedvünkben és kilátástalanságunkban legtöbbször elfordulunk. Pedig nem kellene csupán megnyitni a szívünket, és elfogadni az áldozatot. Legyen szó a Megváltó áldozatáról vagy a környezetünkben élőkéről. Mert nemcsak mi áldozunk másokért, hanem azok is ezt teszik értünk. Ne csak azt vegyük észre, amit mi teszünk meg értük, hanem azt is, amit ők miértünk. Köszönjünk meg minden egyes kedves szót, figyelmet és ránk áldozott időt szeretteinknek, és köszönjük meg a legnagyobb áldozatot a Megváltónak a feltámadás, a remény ünnepe előtt, és soha ne felejtsük el, hogy a jó Isten is óriási áldozatot hozott értünk, szintén szeretetből: „Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn: 3:16)

Fagyal Hajnalka

Ízelítő


További ízelítő a tartalomból:
 • Viruló kikelet - Ehető zöld dekorációk
 • Gasztronovella: Húsmentes húsvét
 • Ha várjuk a locsolókat... - Vendégváró italok
 • Apró falatok italok mellé - Édes aprósütemények
 • Kínáljuk meg a vendéget! Süteménykavalkád
 • Aki a tojást is megpatkolja... - Interjú
 • Ha ebédre várunk vendéget - Előételek
 • Egyszerű, de nagyszerű ízek - Levesek
 • Az ebéd fő attrakciója - Ünnepi főételek
 • Ha bejárjuk Európát:

  Oroszország
  Görögország
  Olaszország
  Lengyelország
  Ausztria
  Németország
  Hollandia
  Franciaország
  Spanyolország
  Skócia
  Zsidó húsvét
  Angol húsvét
  Svédország
  Svájc