Erdélyi Konyha Konyhatündér
VII. évf. 2018. - 2. (63.) szám - február

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Február, télutó, jégbontó

Mondjuk olyan sok jeget idén nem kellett bontogatnia februárnak, legalábbis nem mindenhol. Akadnak térségek, ahol szép hó és hideg is dukált, de ez is messze elmarad a régi fogcsikorgató hideg hónapoktól, amikor még a kerítések is hófehér deres hókabátot viseltek, és az embernek azonnal kipirosodott az arca, ha kiment a meleg házból.
A mostani telek egyre enyhébbek, sőt az előrejelzések szerint mindinkább azok lesznek, mintha kissé eltolódott volna az időjárás térben. Most arra van nagy hideg, ahol nem igazán szoktak hozzá az emberek. Mondjuk, nem ez lenne az első földtörténeti éghajlatváltozás, a szakemberek szerint ez normális jelenség, de az emberi tevékenységnek, a környezetszennyezésnek „köszönhetően" viszont arról lehet szó, hogy erősen felgyorsult a folyamat.
Sokan esünk tévedésbe, amikor a globális és a +3 fok felmelegedésre gondolunk. Ez nem azt jelenti, hogy a teljes bolygón ennyivel melegebb van, hanem azt, hogy az egyes régiók felmelegednek, minek következtében viszont a környező térségek időjárása is befolyásolva lesz, és ebből lesz a gond. Ugye ismerjük, hogy ha a hideg és meleg összecsap, abból lesz a villámsújtotta heves idő? Nos, ilyen következményekkel jár a felmelegedés: megbolygatja a megszokott időjárást, a felmelegedett levegő más, addig nem ismert időjárási jelenségeket okoz. Megeshet, hogy pár évtizeden belül már mediterrán éghajlat lesz ránk jellemző? A kutatók szerint van rá esély. Csak képzeljék el, áttérnénk a mediterrán konyhára...
Nos, nem tudjuk mi vár ránk, egyelőre itt van nekünk az erdélyi és magyar konyha, és velük együtt kedvenc ételeink, alapanyagaink, így például az egészség téli őreként számontartott savanyú káposzta, amit minden nap fogyasztanunk kellene a jó egészségért cserébe. Hoztunk is pár gondolatébresztő receptet, reméljük megjön a kedvük hozzá. Persze sok más csábító fogással is készültünk, szokásunkhoz híven szezonhoz igazítva. Télies, gazdag, tápláló, íz- és színgazdag leveseket készítettünk, főfogásokat kedvenc hozzávalókból, na és pompás desszerteket, édes és sós süteményeket, melengető kortyolnivalót. Természetesen folytatódik romantikus novellánk is, miközben főzünk, akár el is csemegézhetünk az olvasnivalón. Reméljük, minden kedves olvasónk megtalálja a számára kedves receptet lapunkban a tél utolsó hónapjában is!

Fagyal Hajnalka

Ízelítő

Idén jelent meg


Erdelyi Konyha

2017-ben jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha


Konyhatündér arhívum » »