Erdélyi Konyha Konyhatündér
VI. évf. 2017. - 12. (61.) szám - december

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Most együk meg, amit nyáron eltettünk!

December igencsak megosztó hónap. Egyrészt sokunk kedvence, mert már Mikulástól ünnepi hangulatunk van, és már hetekkel karácsony előtt az ünnepre készülődünk. Sokszor gondolkodok el ezekben a napokban azon, hogy végül is van valami abban a mondásban, hogy a karácsonyban az ünnepvárás a legjobb. Ha belegondolunk, valóban így van: akármennyire is mondogatjuk, hogy szörnyű, hogy már november elejétől tele vannak az üzletek karácsonyi holmikkal, azért szívesen bekanyarodunk mi is a sorokra, és kikapcsolódásként elbámészkodunk közöttük. Mivel nagy részüket igazán olcsón adják, még be is kerül a kosárba egy gömb, egy dísz, egy kis árvalányhaj vagy hasonló. De miért is lenne ez baj? Miért ne öltözhetne a lelkünk ünneplőbe, amikor egész éven át annyit dolgozunk, és annyit hajtunk? Miért ne készülődhetnénk örömmel, vásárolhatnánk ajándékokat, és élhetnénk át a karácsonyvárást? Néha csak azt sajnálom, hogy ma már nem az igazi… pontosabban nem a régi. Az adventi időszak régen sokkal inkább az emberek lelkét ragadta magával, a böjt meg a szervezetünket szabadította fel a féléves lerakódásoktól (ne felejtsük, hogy tavasszal is böjtölünk, húsvét előtt). No, de azzal érjük be, ami maradt, amire még van erőnk, kedvünk, ihletünk…
Említettem az elején, hogy ez csak az egyik része a decemberi hónapnak. A másik, kissé kellemetlenebb velejárója a lótás-futás. Sok munkahelyen túlóráznak, hogy év végén pár szabadnap járjon cserébe. Aggódunk a karácsonyi bevásárlás, na és az ajándékvásárlás miatt is: megkapunk-e mindent, hol és mennyiért? Meg aztán tetszeni fog-e, amit kinéztünk? Nehéz kérdés ez, amire csak szenteste kapunk majd választ.
No, de a nagy forgalomban legalább a kamra meg a hűtő a segítségünkre lesz. Az a munka, amit a nyáron beleadtunk, most meghozza a maga gyümölcsét. Sorra kerülnek elő a mélyhűtött, eltett alapanyagok, amiből finom ételeket varázsolhatunk. Ha nincs időnk vacsorát főzni, előkapunk egy finom zakuszkát és máris megoldottuk a problémát, vagy megkenünk egy finom lekváros kenyeret, ha valami édesre vágyunk. Az előfőzött lecsóhoz már csak rizst kell főzni, a mélyhűtött paprika, paradicsom meg a zöldfűszerek pedig friss ízt kölcsönöznek ételeinknek. Az üveges zöldbabból levest vagy főzeléket készíteni mindössze pár perc, ahogyan egy finom padlizsán kikavarása is.
Itt az ideje, hogy örömmel elfogyasszuk mindazt, amiért szó szerint megizzadtunk a nyáron, és ugye milyen jó érzés? Hiába változik a világ, hiába gyorsul fel minden, és hiába vannak tömve az áruházak polcai, még ma is nagyon sokunkat tölt el örömmel, ha saját magunk keze által tárolt alapanyagokból készíthetünk egészséges ételeket azoknak, akiket a legjobban szeretünk, pláne egy olyan rohanós hónapban, mint az ünnepektől csillogó decemberben!
Kellemes karácsonyt és békés, boldog új évet kíván a Konyhatündér szerkesztőségének nevében

Fagyal Hajnalka

Ízelítő