Erdélyi Konyha Konyhatündér
VI. évf. 2017. - 8. (57.) szám - augusztus

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Lecsó, lecsó...

Lecsó, lecsó, lecsókolom a rúzst terólad, decsó, decsó, decsó, decsó, decsuda csókolni való vagy! – halljuk a régi slágerben. Ilyenkor nyáron – emlékszünk még rá ifjú korunkból – könnyebben elcsattan egy édes, forró (nem csak azért, mert olyan melegünk van) csók. Nincs is annál szívmelengetőbb olyan fiatalon. Később aztán már felborul kissé az arány, és már nem csak a csók, de a lecsó is izgalomba hozhat. Pláne, ha az a gyerekkorunkra emlékeztet, mint a méltán közkedvelt L'ecsó című animációs filmben. Márpedig abban az alkotásban nagyon is jól megfogalmazták: a lecsó a legtöbbünk számára a gyerekkort varázsolja vissza. Azokat az időket, amikor még nagyon hosszú volt egy nap, és nekünk annyi, de annyi időnk volt, hogy néha rosszalkodnunk kellett, hogy valahogy elüssük…
De a lecsóimádat gyerekkorban nem ér véget. Jönnek a tiniévek, az első sátras kirándulások, amikor végre anya és apa nélkül mehetünk a barátokkal túrázni, kempingelni. Mit is készít a kezdő fiatal egy-egy ilyen alkalommal legegyszerűbben? Természetesen lecsót, mert az olcsó (és az ifjú vándor valahogy mindig pénz híján van), egyszerű elkészíteni, és lásd fentebb: mindenki szereti. Persze szinte biztos, hogy vagy leég a hagyma, vagy túl sok rizst főzünk bele, amitől olyan kemény lesz, hogy alig bírjuk lenyelni. Szerencsénk van, ha nem elég sós, mert akkor utána sózunk, ám ez csak elvétve fordul elő, mert általában úgy elsózzuk, hogy a könnyünk is folyik a nevetéstől míg legyűrjük. Ám a lecsó, épp az ilyen élményekért – szintén kedvencünk lesz, hiszen magunkkal visszük az emlékeket a felnőtt korba, amikor szintén kedvencünk marad, hiszen annyira, de annyira egyszerű elkészíteni, és amikor egy átdolgozott fáradt, forró nyári nap végén hazaérünk, nem is találhatnánk ki megfelelőbb vacsorát szeretteink számára, mert nem csak gyors és egyszerű, de bizony nagyon finom is.
A lecsó tehát nem csak „egy” étel, a lecsó „az” étel, amely egész életünkben elkísér minket. Persze van, hogy az egyszerű, alap lecsót feldobjuk, vagy variáljuk kicsit, teszünk bele tojást, kolbászt, húst, padlizsánt, vagy annyi mindent még, de tegyük a kezünket a szívünkre, az igazi mindörökké a nagyi egyszerű hagyma, paprika, paradicsom és rizs párosítása marad!
Íme, itt az augusztus, minden alapanyag olcsó és zamatos, napon érett, használjuk hát szeretettel őket, és alapozzuk meg gyermekeink, unokáink számára az egy életre való lecsóimádatot most!

Fagyal Hajnalka

Ízelítő

Idén jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Konyhatündér arhívum » »