Erdélyi Konyha Konyhatündér
VI. évf. 2017. - 3. (52.) szám - február

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
 
Sütve főzni

Ismerik azt a viccet, hogy „előttem az élet, csak az a baj, hogy nem látok tőle semmit”? Van az úgy, hogy az utunkba nem várt akadályok gurulnak, amiket időnként könnyebben veszünk, és a nagyobbakat is sikerül józan ésszel átgondolni, máskor a bolhából is elefántot csinálunk, és úgy érezzük, elveszünk a súlyok alatt. Mit lehet tenni? Azt mondják, hogy meg kell tanulni optimistának maradni. Na igen. Könnyű annak, aki eleve optimista jellem. De mi van azokkal, akik nem mindig a félig tele poharat látják? Ahogy látom, ez amúgy sem csak személyiségfüggő: amikor már túl sok a gond, a legoptimistábbak is csak elkeserednek, illetve a pesszimista fölött is kiderül az ég, ha a dolgok kezdenek helyrerázódni.
A mindennapok gondjai között sajnos sokszor az egyszerű akadályok is átláthatatlannak tűnnek. Miért írom mindezt? Mert rá kellett döbbennem, hogy a görcsös ragaszkodás nem mindig vezet jóra, néha engednünk kell a dolgokat, hogy magukat alakítsák. Minderre pedig épp vacsorakészítés közben jöttem rá. Hogyan?
Egy elnyűtt nap után, végre otthon kényelmesen készültem vacsorát főzni, hiszen a gyerekek lassan hazaérnek, kaja kell. A rádió jó zenét adott, esteledett, minden elcsendesedett. Feltettem a hagymát megdinsztelni, de feltűnt, hogy nagyon lassú a folyamat. Nézem, és hogyaza! – igen. Élettelenül pislogott vissza rám a gázrózsa lángja. Ahhoz, hogy rendeljek, már túl késő. Öltözök, megyek a benzinkútra, gondolom, ám ekkor valami eszembe jutott. Mi lenne, ha ma sütve főznék? Sütő be, szilikonforma elő, bele a hagymás zsiradék, arra az előkészített csirkemáj (különösen szépet kaptam), alufólia, 50 perc. Azért kíváncsi voltam, mi lesz belőle. Elhiszik nekem, ha azt mondom, hogy olyan finom lett, hogy a hazaérkező csemeték az utolsó cseppet is kitunkolták? Pedig rögtönzött volt. Nem ragaszkodtam a főzéshez, ami egyértelműen több nyűggel járt, hanem alkalmazkodtam az új helyzethez.
A vacsoránál, a gyerekeimben gyönyörködve és hallgatva a csevegésüket, hirtelen rádöbbentem, hogy ha jelképesen főzni nem is mindig tudunk, attól a sütés még összejöhet, és ha nagyon muszáj, akkor miért is ne ötvözhetnénk, és főzhetnénk sütve. Megértettem, hogy nem kell mindig a megszokott dolgokhoz ragaszkodnunk, lássunk új lehetőségeket is, mert ahogy a májas vacsora is bizonyítja: néha az új, ismeretlen lehetőségek új tapasztalatokat és élményeket hoznak! A végeredményt Önöknek is megmutatom a másik oldalon, én ezután így készítem a hagymás májat!

Fagyal Hajnalka

Ízelítő

Idén jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelent meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Konyhatündér arhívum » »