EZERARCÚ CSIRKE és TAVASZI RECEPTEK


sutivarazs

Oldalszám: 192     Ára: 12,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

A jó étel nemcsak táplál,
hanem boldoggá és elégedetté is tesz


Manapság nem könnyű eldönteni, hogy mit, mennyit, mikor szabad enni, és nem könnyű tartani magunkat a szabályokhoz, mert ezek állandóan változnak. Ott van ugye például a disznózsír vagy a tojás. Évtizedekig tiltották, most meg azt mondják, hogy a zsír nemcsak hogy nem káros, de a szervezet könnyebben feldolgozza, mint a növényi zsírok többségét. Na és a tojás. Szinte az egészségünk ellenségének kiáltották ki, most meg azt mondják, hogy nagyon is fontos tápanyagforrás, csak fogyasszuk mértékkel. Hát kérem szépen, ez sajnos a legtöbb ínyünkre való dologgal így van: csak mértékkel szabad. Mértékkel az alkoholt, mértékkel a szerelmet, mértékkel még a sportot is, tehát ezen igazán nem akadhatunk fent.
Én megtaláltam a lelki békémet ebben a káoszban: kerülöm a feljavított, szemre és ízre is igen csábító termékeket, melyeket pont úgy nem, de azokhoz hasonlót otthon is tudok készíteni, ezenfelül a házinak van egy óriási előnye: nincs benne semmi plusz! Talán a boltinak szebb a színe (színezékek), jobb a tartása (állagjavítók), illatosabb vagy karakteresebb az íze (aromák, ízfokozók), de a saját készítésű, amennyire csak lehet, egészséges. Igaz ez akár a felvágottakra is (nézzék meg könyvünkben), egyszerűen készíthetünk otthon is ízletes uzsonnára-, hidegtálravalót.
A könyv szerkesztői mindannyian édesanyák, feleségek vagyunk, akik éppúgy, mint Önök, kedves olvasóink, azon törekszünk, hogy szeretteink számára egészséges, jó minőségű ételt kínáljunk, amit tényleg nem csak azért fogyasztanak el, mert éppen éhesek, hanem mert csábítóan finom! Otthoni főzésre hívjuk hát Önöket, mert hisszük, hogy a házi kosztnál nincs jobb, egészségesebb és finomabb!
Köszönjük, hogy előző könyvünknek bizalmat szavaztak, reméljük, hogy sorozatunk második részét is örömmel fogadják majd!
Kellemes tavaszt, örömteli főzést és jó egészséget kívánok a kiadó és szerkesztőink nevében is,

Fagyal Hajnalka


Ezerarcú csirke

Minél természetesebb körülmények között nő a csirke, annál egészségesebb a húsa. Egyféle kompromisszumként (ha nem szeretjük a boltit, de nem akarjuk egy évig tartani) sokan nevelünk otthon csirkét ami a bolti és a tanyasi csirke egyféle átmenete.
Ez az úgynevezett „hathetes” csirke, amely ugyan nem házi tyúktól való, és nem hosszú nevelésű, de legalább szabadon nő, kedvére kapirgálhat (bár sokszor megfigyelték, hogy élete első szakaszában erre hajlamot nemigen mutat). Ez életének első szakaszában leginkább tápot kap, később táp és kukoricadara keverékét, egyelőre a táp előnyére. Ha tovább akarjuk tartani, egyre inkább leveszünk a tápból, és növeljük a dara adagját, egészen addig, míg a csirkék nyelni kezdik a tengerit. Ekkor rendszerint átallunk (de legalábbis nagymértékben) tengerialapú táplálásra, és időközben oda-odaszórunk némi magot, gabonát is.
A hathetes csirke húsa átmenet a házi és a bolti csirke között. Nem olyan édes, mint a bolti, viszont nem is olyan karakteres, mint a házi. A színe hathetesen még meg sem közelíti a tanyasi sárgát (mivel nagyjából táppal nő), ám sokkal jobban néz ki, mint a bolti. Ha nem vágjuk le 6-8 hetesen, pár hónapos korára gyönyörű szép lesz, úgy a színe, mint a húsa. A melle olyan szép és méretes lesz, amilyent egy házitól sosem várhatunk el. Ha egyik évről a másikra is meghagyjuk, miközben egyre fejlődik, a melle elérheti vagy meg is haladhatja a két kilogrammot, higgyék el, mértem már édesanyám által nevelt csirke mellét, igaz, csontostól, de szerintem így se rossz eredmény.
Természetesen nem mindenkinek van lehetősége csirkét nevelni. Ekkor el kell döntenünk, hogy boltit, olcsóbbat, vagy szintén boltit, de szabad nevelésűt, esetleg háztáji, tanyasi csirkét vásárolunk-e. Ezek nemcsak árban, de érthető módon minőségben is sokban különböznek. A bolti olcsó, fehér húsú, úgynevezett brojler, vagy „luficsirke”, „kéklábú". Ez zárt térben, ipari körülmények között nő iszonyú gyorsan, vágási kora 42-49 nap. Ekkorra eléri az ideális 1,5-1,8 kg-ot, vagy az ennél valamivel nagyobb testsúlyt. Pillanatok alatt elkészül, íze édeskés-semleges, így nagyon fontos a jó fűszerezés. Levesnek nem az igazi, pláne ha aranyló húslevesre vágyunk, pörköltnek, paprikásnak jó, de nem olyan finom, mint a szabad tartású csirke. Grillezni, parázsra vagy sütni viszont ajánlott, mivel gyorsabban puhul, mint társai.
A szabad tartású csirke szabad ég alatt nő. Tápláléka körülbelül 30%-ban takarmány, a fennmaradó mennyiség gabona és tengeri. Az EU-s törvények szerint sem testtömegnövelő adalékanyagot, sem hormonokat, sem antibiotikumot nem kaphat. Vágási idejét 80-82 nap alatt éri el, tehát körülbelül annyi idő alatt, mint a házaknál nevelt „hathetesek”, hiszen kevés gazdasszony vágja le valóban hathetesen a csirkéket. A húsa nem olyan laza szerkezetű, mint a boltié, de még nem olyan szálas, mint a tanyasi csirkéé. Levese egész jó, pörköltféléknek kiváló, és még sütni is lehet. Körülbelül 8-10 hetes korában a legmegfelelőbb a levágásra, ezután húsa karakteresebbé válik. Ha pörkölthöz, gyenge levesekhez szeretnénk felhasználni, ekkor vágjuk és fagyasszuk le. A melle ekkor még nem túl fejlett, viszont a hús íze a legjobb. Ha „mellre növesztjük”, néhány hónapig még tartanunk kell.
Az igazi természetesen a háztáji csirke, amely házi tyúktól származó tojásból kelt ki, és apró korától elsősorban tengerin (darán) és más magokon él, szabadon. Sokkal lassabban nő, legalább 6-7 hónap kell, míg eléri az 1 kg-ot. Szinte azonnal kapirgálni kezd, ahogy a tojásból kikel, és mindenféle háztáji maradékot szívesen elcsipeget: krumpli-, tök-, alma-, dinnyehéjat, kidobott gyümölcsöket, zöldségeket, de kenyérmorzsát és másfélét is, sőt szívesen vadászik légyre, és ráncigálja ki a földből a gilisztákat is.
A kakasok nagyobbak, mint a tyúkok, húsuk keményebb. Az ízük is más, egészen jellegzetes, erősebb és karakteresebb. A tyúkok testesebbek, zsírosabbak, ízük és húsuk lágyabb. A háztájiból főtt húsleves, tudjuk a Mátyás-meséből, aranyat ér, valóban orvossága testnek és léleknek. Párolva, pörköltféléknek megfelel, ám sütni nemigen szoktuk. Idősebb korban a pörköltet érdemes kétszer is átgondolni... Igaz, hogy a házi elég sokáig nevelkedik, hónapok kellenek, mire elér oda, hogy egy kis „nokedlivel bejárja”, ahogy mifelénk mondják, azaz paprikást, pörköltet készíthessünk belőle, mégis sokan nevelik ma is, hiszen ízük semmivel sem hasonlítható össze.

Fagyal Hajnalka

Ízelítõ