GYÜMÖLCSÖK LEGJAVA ŐSZI RECEPTEKBEN

sutivarazs

Oldalszám: 192     Ára: 12,50 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

Az ősz ízei egyetlen kötetben

Zöldségek, gyümölcsök, aromák, ízek, színek… csupa-csupa kavalkád az asztalunkon! A jóságos ősz gazdag terítékkel vár minket, például a napon érett, lédús, gyönyörű piros paradicsommal vagy fényes vinettával, amiből a jellegzetes erdélyi padlizsánkrém készül (szigorúan fokhagyma nélkül, egyszerűen vöröshagymával, mustárral, majonézzel, sóval és frissen őrölt borssal). Nem tudjuk megunni, hiszen pirítóson kínálva már a személyiségünkhöz nőtt, esszük reggelire, vacsorára, visszük uzsonnára, elkészítjük vendégváróba. A természet gondoskodik rólunk, mielőtt beáll a tél: két kézzel ontja a vitamindús, ásványi anyagokban gazdag alapanyagokat, legyünk hálásak ezért, és fogyasszunk minél többet belőlük, hiszen ezek nem csak finomak, de elengedhetetlenül fontosak szervezetünk számára.
Őszi kötetünk első részében olyan receptekkel készültünk, melyek fő alapanyaga a gyümölcs. Ha Önök azt hitték, hogy ezek csak friss fogyasztásra, befőzve, esetleg gyümölcslevesbe vagy süteménybe valóak, akkor mi egy új világot nyitunk meg az Önök számára.
A gyümölcs ugyanis évszázadok óta kedvelt hozzávalója a magyar konyhának, és nemcsak gyümölcslevesbe, hanem húsok mellé is. Készíthetünk belőlük ellenállhatatlan szószt, mártást, de akár együtt is süthetjük, főzhetjük őket levesnek, főételnek, édesen és sósan egyaránt. A karamellizált gyümölcs pedig igazi ínyencség, mindenkit levesz a lábáról, ha szaftos húsok, pirosló pecsenyék mellé karamellizált gyümölcsöt, almát, körtét kínálunk. Ennek minden titkáról lerántjuk a leplet.
Mivel nyakunkon az iskola, uzsonnaötletekkel is készültünk, továbbá hamisítatlan szüreti hangulatot lopunk oldalainkra, hozunk ízletes sütőtökös recepteket, többek között elcsábítjuk férfijainkat némi szaftos csülökkel, és minderre csábító desszertekkel tesszük fel a koronát.
Reméljük, legújabb kötetünk is elnyeri tetszésüket, és megtalálják a kedvükre, ínyükre való recepteket kínálatunkban.

Fagyal Hajnalka


Mi az, hogy a mai fiatalok nem főznek?

Sokszor hallani, hogy ezek a maiak már nem szeretnek főzni, inkább megveszik a félkész kajákat. Ha a kezünket a szívünkre tesszük, valahol igazat kell adni az állításoknak, de! ki is kell pótolnunk, mert mindig változik a világ... Valóban volt egy olyan korszak a rendszerváltás után, amikor a legtöbbünket elcsábítottak a félkész termékek, és vágyakozva rávetettük magunkat az eleinte külföldről beszerzett pulykatallérra meg társaira. Nem sokáig kellett kiutaznunk érte, mert hamarosan nálunk is csordultig rakták a hűtőládákat a fagyasztott szilvagombóccal, félig kész rántott szárnnyal, elősütött fasírttal és a többi hasonló félkész étellel. Volt egy korszak, amikor tényleg nagy divatjuk volt ezeknek, sokan megvásároltuk, hiszen ettől modernebbnek és nyugatibbnak tűntünk, úgy éreztük, kezdünk felzárkózni.
Talán nem is visszavezethető a kanyar, amit vettünk, de az biztos, hogy mindennek ellenére visszatértünk a házi kosztra. Ma már igen kevesen és ritkán nyúlunk az említett ételekhez, inkább mi magunk főzzünk otthon friss alapanyagokból, azt remélve, hogy így nem csak finomabb, de egészségesebb étel kerül szeretteink tányérjára.
Zoltán esete két dologra is ráébresztett. Az első, hogy mindig is fontos lesz számunkra az étkezés, de az is, hogy elismerjék a munkánkat, legalább egy dicsérő szóval. A másik, hogy a fiatal generáció éppúgy szeret főzni, mint a gyakorlottabb háziasszonyok, és ez megnyugtat.
Örömmel üdvözlöm ezt a tényt, és remélem, hogy kötetünkkel kezdő és gyakorlott olvasóink számára egyaránt sok újdonsággal, tippel-trükkel, jó ötlettel és természetesen sok-sok csábító recepttel szolgálunk. Receptjeink tuti kipróbáltak, így azt is remélem, hogy a feltálalt ételek minden esetben meghozzák majd a várva várt elismerést!

Fagyal Hajnalka

Ízelítõ