Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin 2021/4 - tél

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   

Megrendelheti webboltunkban!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Ha adnak, fogadd el...

Rohamléptekkel közeledik az év legajándékozósabb időszaka, nem árt hát, ha tudatosítjuk, ajándékot adni és elfogadni is tudni kell. Milyen gyakran halljuk egy-egy megajándékozott szájából, hogy: ó, hát nem kellett volna ... Ezt persze nem is gondoljuk komolyan, és az sem veszi komolyan, akinek mondják. Szinte már a jó modor jele nagyvonalúan szerénykedve adni és negédesen szabadkozva fogadni a figyelmességet. Butuska álszerénység pedig mindkettő.
Ebben is példát vehetünk inkább a növényekről, ó, ők aztán nem szerénykednek, ha kapnak, de nem is vesznek magukhoz többet, mint amire szükségük van. Így van ez akkor is, ha a látszat néha csal. Igaz, hogy Arizona állam jelképe, a westernfilmtájak elengedhetetlen díszlete, a saguaro kaktusz képes „együltében", azaz egyetlen jókora esőzés alkalmával annyi vizet felszívni, hogy aztán 5-6 tonnát nyomjon, vagy a palo borrachio, a „részeg bot", valódi nevén a hernyóselyemfa egész életében pocakos hordóra hajaz, de ne menjünk messzire, mifelénk is a karalábék, káposzták, tökök néha igencsak termetesre, olykor egészen óriásira megnőnek, de ez nem mohóság, hanem csak bölcs előrelátás. A saguaro, a kandeláberkaktusz néha fel is borul saját vizes súlyától el billenve, de fekve vagy egyenesen állva aszályos, esőtlen évek egész sorát is kibírja, pusztán felhalmozott tartalékaiból élve. A hernyóselyemfát sem kell félteni a szárazságtól, a dundi törzsében elraktározott vízkészlet sokáig jó karban tartja. A kihízott karalábé is csak a jövő évre „gondol", amikor is gömbölyű derekának tartalékaiból szép nagy virágszárat, sok és egészséges magot tud majd fejleszteni.
Nincs a növényvilágban sem szerénykedés, sem mohóság, ki-ki a magáét az elv. Ott, ahol versengés van, és az van dzsungelben és árokparton egyaránt, ott sem ártani akarnak egymásnak, csak önmagukat óvják, védik és táplálják, saját egyediségükön keresztül pedig fajuk, nemzetségük fennmaradását. És ez nagyon jól van így.
Vegyünk hát példát. "Ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el" - milyen egyszerű, bölcs és plasztikus ez a mondás. Örüljünk szívből és igazán, ha kapunk valamit. Örüljünk akkor is, ha szépen becsomagolt, szeretettel választott kikericssárga kötött zoknit kapunk, pedig titkon égszínkék báli ruhára vágytunk, leljük meg mindenben azt, amitől értékes és szívmelengető, legyünk hálásak annak, aki értékes idejéből, energiáiból ránk is szánt.
Ami pedig hibádzik a teljes elégedettségünkből, pótoljuk ki magunknak. Minden csak hozzáállás kérdése. Egész évi munkálkodásunkért, sőt, a mindennapi ernyedetlen szorgalmunkért jutalom jár. Na jó, ha nem is mindig ernyedetlen az a buzgalom, az sem baj, s ha a környezetünk esetleg nem hajlandó rózsaszirmokat hinteni lábunk elé, tegyük meg mi magunk. Vegyük elő a jobb napokra tartogatott szép ruhát, a drágábbik étkészletet, bontsuk fel a télire befőzött narancslekvárt novemberben, ha épp arra támad gusztusunk, ajándékozzuk meg magunkat mindennap valamivel, ami segít elégedetten, sőt boldogan nekifutni az elkövetkező napoknak, éveknek, legyen meg mindennapra az az apró öröm, ami lesz (Szabó Magdával szólva) a hinta, amin a napok tovalengnek ...
S ha már a szép idézeteknél tartunk, adjunk ajándékot szívből, és örüljünk neki, ha kapunk, de szívleljük meg azt is, amit Veronica A. Shoffstall mondott: "Műveld hát saját kertecskédet, magad ékesítsd fel lelkedet, ne mástól várd, hogy virágot hozzon neked ... "

Szőke Edit

2021-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2020-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2019-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2018-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz