Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 44   
Ára: 4,90 lej (Előfizetési ára: 4,40 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

     Csak hajrá!

Gyönyörűen virágzik a ciklámenem, öröm ránézni. Egymás után nyílnak ki rajta a rózsaszínű bimbók, amikor csak tehetem, kimegyek az erkélyre, és gyönyörködöm bennük. Ahogy a virágokat nézegetem, alig érezhető illatukat szimatolgatom, eszembe jut egyik vidéki ismerősöm, akinek olyan szomorú cserepes növényei vannak, hogy elfacsarodik az ember szíve, ha csak rájuk néz! Könnyező pálmái repedt cserépben görnyedeznek, túlöntözött ibolyái poros ablakpárkányon kókadoznak, a szoba legsötétebb sarkában pedig egy sárguló fikusz epekedik a fény után.
- Ni, milyen szép cikláment kaptam születésnapomra! - újságolta egyszer boldogan.
Néztem az élettől duzzadó virágot, s máris szánni kezdtem sanyarú sorsa miatt:
- Ugye, tudod, hogy nem szabad felülről locsolni? - okoskodtam.
- Persze, hogy tudom! - mondta határozottan, de tisztában voltam vele, hogy úgyis majd jól nyakon önti valamikor, amikor épp eszébe jut.
Egy jó évre rá, amikor újra nála jártam, az udvar egyik deszkarakásán egy nagyobb cserépre lettem figyelmes, amelyben sűrűn burjánzó hercig kis növénykék cseperedtek.
- Na, mit szólsz a kis ciklámenekhez? Magról szaporítottam őket!
- Magróóól? Hiszen az még hivatásos kertészeknek is komoly kihívás! - irigykedtem.
- Miért lenne kihívás? Az ember elszórja a magot, mint tavasszal a petrezselymet, oszt kész!
- Mint tavasszal a petrezselymet...
- néztem rá laposan, s hitetlenkedve csodáltam az erőtől duzzadó növénykéket.
Most meg az jár az eszemben, hogy szinte minden általam olvasott kertészeti szakkönyv lebeszéli az embert arról, hogy magról szaporítsa a cikláment, ezért eszembe se jutott ezzel próbálkozni. Úgy tudtam, hogy a legnehezebb feladat a magok beszerzése, egyáltalán a növény magnevelésre bírása. Ha kinyílt a ciklámenünk, s kedvünk támad a kísérletezésre, egy vékonyka ecsettel virágport kell gyűjtenünk, s azt óvatosan átvinni egy másik virág bibéjére. Aztán ha a szenvedelmes kertésznek szerencséje van, és a ciklámen is úgy akarja, akkor a becses virág kecses szára spirálszerűen összecsavarodik, ezzel jelezve, hogy a beporzás sikerült! Még később, ha valóban lesznek magok, és be is érnek, meleg vízben kell őket áztatni, majd komposzttal töltött cserépbe gondosan elvetni. Perlitet kell rájuk szórni, majd locsolás után fóliatakarás következik. Ha mindezt kivárjuk és elvégezzük, no meg szerencsénk is van, idő múltán megjelennek a palánták.
- így elbíbelődött volna ezzel a kényes cserepessel? -szólalt meg bennem a kisördög. Nem hinném! Inkább azt, hogy soha nem olvasott szakkönyveket, ezért nem is tudhatott arról, hogy a cikláment „nem lehet" magról szaporítani. Józan paraszti ésszel úgy gondolta, hogy ha elszórta a magvakat, rábízhatja őket a természetre. Egészen egyszerű dolgokról néha csak azt képzeljük, hogy túl bonyolultak, ezért meg sem próbálkozunk velük. Megelégszünk mások belénk sulykolt igazával, pedig már az iskolában megtanulhattuk azt is, hogy két pont között a legrövidebb út az egyenes. Úgyhogy ha netán kedvenc ciklámenünk valami csoda folytán magvakat terem, szórjuk el őket nyugodtan az életet adó földbe, mert ha nem is mind, de néhányuk biztos szárba szökken! Mint tavasszal a petrezselyem...

Schönberg Éva

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz

2017-ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz