Corvin KERTész magazin

Corvin Kertesz

KERTész magazin

kertbarátoknak, növénykedvelőknek, zöldujjúaknak

Formátum: A4    Oldalszám: 42   
Ára: 4,20 lej (Előfizetési ára: 3,78 lej)
Megrendelhető!
Tematika: szezonális kertészkedés, földművelés, zöldség- és gyümölcstermesztés, növényápolás, dísznövények, szobanövények, esztétika és harmónia.

Vegyük, ahogy jön...

Akinek kertje, környezetében jórészt a természet kénye-kegyére utalt jószágai vannak, annak nincs szüksége vaskos lexikonokra, okos kézikönyvekre, netán bölcs mesterekre vagy gurukra, de még a közösségi hálón százezerszám terjesztett szép idézetekre sem ahhoz, hogy kellő mennyiségű és hatékonyságú életvezetési tanácsokkal láthassa el magát. Elég figyelemmel kísérnie azt a maréknyi életet, ami egy-egy apró ökoszisztémában rendületlen kitartással menedzseli magát évről évre.
Magyarán, elég végignézni a kerten vagy csak egy lavórnyi kerti tavon, milyen szervezetten, milyen pontos, kérlelhetetlen törvények szerint él minden élő az ég alatt, és teszi ezt mégis lazán, magától értetődően és emberi szemmel nézve láthatóan boldog gondtalansággal.
Bármi történik, veszik, ahogy jön. A rosszat, a jót egyformán, azzal a zsigereikben hordozott eredendő bölcsességgel, ami nem is igen tesz különbséget rossz és jó között, mert végül is minden csak nézőpont kérdése. Az élet nagy szőttesében cseppnyi szín csak minden teremtmény, nincs sem idő, sem mód a válogatásra, méricskélésre, melyik az értékesebb, és az előremutató nagy igazságosság is egyforma elbírálást diktál valamennyi játékosnak a létezés nagy pályáján.
Amíg a béka a tóparti kövön napkúrázik, és az apró legyeket lesi, addig béka, de ha felbukkan egy éhes mocsári teknős, és az óvatlan zöld dalnokot elkapva addig szorongatja, húzkodja és gyötri, míg az megadja magát, azon túl a béka megszűnik békának lenni, s már csak teknőseledel. Ezt a tényt a teknős pedig nem ünnepli, a béka rokonsága viszont nem esküszik vérbosszút.
Veszik, ahogy jön.
Mindezen magvas gondolatok akkor támadtak bennem, mikor az elmúlt év tavaszán kertünk fürdőkádnyi méretű, ám rendkívül gazdag élővilágú tavacskájába egy átutazóban lévő mocsári teknős látogatott. A ráncos képű teknőhurcoló jelenléte szó szerint felkavarta az állóvizet, mert az addigi lakók, a váltakozó létszámú békagárda, a szellemmód fel- és eltünedező gőték, a rútságban verhetetlen szitakötőlárvák, a csiborok, vizípókok és egyebek soha egy nagyobb fodrot se vertek a tavon, csak a víz színén csicsonkázó molnárkák hirtelen elrugaszkodásai rezzentették meg jóformán a sima tükröt.
Az addig békés, sőt a tavasszal nyakig szerelmes békáknak köszönhetően csepegősen romantikus vízivilágnak viszont egyből annyi lett, amikor a habokba beköltözött a desszertestányérkányi ragadozó. A tavacska napsütötte békéje egyből a Darwin-féle „struggle for life” kőkemény, kérlelhetetlen, véres színterévé változott, mert a szerelmetes békák zsákmányállattá, elkapva pedig reggelivé, ebéddé, illetve uzsonnává lényegültek át, attól függően, hogy a teknőc mely napszakban bukkant fel az iszapból, mint miniatűr sárga pettyes fekete tengeralattjáró, hogy elfogyassza valamelyiküket. A gőték szintén vették a lapot, időnként kétségbeesetten próbálták itt-ott befúrni magukat a parti kövek betonjába, aztán észbekaptak, hogy ez nem fog menni, és sebesen elúsztak valamerre a víz alatti minidzsungel szövevénye felé.
Aztán, mielőtt még ez a mozgalmasabb életforma meghonosodott volna, a vérmes látogató fogta a kalapját, azaz a teknőjét, és továbbállt, egy nap hiába kerestük szerte a kertben, a tóban pedig megint maradtak csak a békák (némileg megfogyatkozva, de töretlen életkedvvel), a gőték (szinte láthatatlanul), a szitakötők, csiborok, molnárkák... A parti nárciszok is csak megcsóválták a fejüket, aztán virágoztak tovább.
Minden ment tovább, mintha mi sem történt volna. Madarak és macskák oltották szomjukat a vízből, ahogy eddig, meleg, brekegéstől hangos nyár jött, levélhullató ősz, rá a tél.
Jelenleg a tavon még mindig vastag jég fekszik, de már olvad, s ahogy egészen kimelegszik az idő, felébrednek a békák, a gőték, s a többiek is mind. S ha valahonnan egy csodamód életben maradt dinoszaurusz kerül majd elő, hogy sürgősen lábfürdőt vegyen ott köztük, lefogadom bármibe, hogy azt is megoldják majd valahogy. Simán.
Nem is tudom, akkor mi, emberek, miért is aggodalmaskodnánk folyton, mikor annyi jó példával jár elöl egy foltnyi tavacska népe is?!
Vegyük, ahogy jön!

Szőke Edit

További részletek »

Idén jelentek meg


kertesz

2016-ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2015 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2014 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2013 -ban jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz

2012 -ben jelentek meg


kertesz kertesz kertesz kertesz