Erdélyi Konyha Főzőiskola
VI. évf. 2018. - 4. (60.) szám - április

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 52     Ára: 2,80 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
Lélekben zöldellő húsvét

Gyakran hallom azt, hogy a húsvét nem játszik akkora szerepet, nem bír olyan nagy fontossággal az ismerőseim körében, mint a karácsony. Valahogy a szeretet ünnepére lázasan készülünk, már hetekkel korábban vásárolunk, tervezünk, megálmodjuk a menüt, az ajándékokat, hogy melyik családtaghoz mikor látogatunk stb. De a húsvét csak hirtelen beköszönt, persze, ilyenkor is főzünk-sütünk finomságokat, fogadjuk a locsolókat, vagy a fiúk elmennek megöntözni azokat a családtagokat, ismerősöket, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, de mégis... mintha kicsit üres lenne. Pedig lehetne másképp, ha kihasználnánk az ünnepet megelőző böjti időszakot, és azt a negyven napot arra szánnánk, hogy testben és lélekben egyaránt felkészüljünk a húsvétra. Hogy ne csak a húsmentes napokat tartsuk be - és ezt is mind kevesebben teszik, inkább csak a valóban vallásos emberek. Hanem határozzunk el dolgokat, jelöljük ki, miről mondunk le, vagy tegyünk fogadalmat. Például nem eszünk kenyeret vagy édességet, nem dohányzunk, nem iszunk alkoholt, vagy akik a pozitívabb előjelű elhatározásokat szeretik, hetente háromszor időt szánunk a mozgásra, futni vagy tornászni, edzésre járunk, minden hétvégén meglepjük valami lélekmelegítő programmal a családtagjainkat, kirándulni megyünk, társasjátékozunk, közös kalandokat élünk meg, és sorolhatnánk tovább. És közben tervezzük, hogy milyen lesz az idei húsvét. Mi kerül az asztalra nagypénteken, nagyszombaton, vasárnap, amikor összeülhet a tágabb család az ünnepi reggelire, amit esetleg a szomszédokkal vagy barátokkal közösen is elfogyaszthatunk, vagy csak úgy lazán, pizsamapartiként, ha éppen ahhoz van kedvünk. Mivel várjuk a locsolókat, milyen süteményeket sütünk, festünk-e közösen tojást, hogyan öltöztetjük tavaszba, húsvétvárói hangulatba az otthonunkat. Ezernyi apró és nagyobb teendő, amire felkészülhetünk fizikailag és lélekben egyaránt. Mert ezektől lesz teljes, ténylegesen ünnep a húsvét.
A Főzőiskolában is számos ötletet találnak ehhez, igazi tavaszi fogásokat zöldekkel, illetve a húsvéti ünnepre is többbféle ételt ajánlunk, többségét lépésről lépésre bemutatva, fázisfotókkal illusztrálva, hogy könnyebb legyen a dolguk. Megismertetjük Önökkel a nyúlhúst is, és az ünnep utánra eláruljuk, mit készíthetnek a maradékokból. Ezúttal is fontos szerepet kapnak a gyermekek, akik már időben megbarátkozhatnak a fakanállal, és újabb konyhai alaptrükköket is hoztunk további süteménykrémekkel, amelyek közül bármelyikkel „feldobhatják” az asztalra kerülő finomságot.
Továbbra is várjuk leveleiket az ekfozoiskola@gmail.com e-mailcímre, ide elküldhetik kérdéseiket, ötleteiket, a gyermekeik vagy az Önök által elkészített receptet fotók kíséretében.
Zöldelljen lelkünkben a tavasz és a húsvét!

Barabás Orsolya

Ízelítő

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Főzőiskola arhívum » »