Corvin KERTész magazin
X. évf. 2019. - 2. (37.) szám - tavasz

kertesz

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

Limabab és társai

A babból készült ételek kitalálásában a francia szakácsok jeleskednek leginkább, pedig Itália volt az első ország, melyet az Amerikából behozott bab meghódított. 1569-re ott már széles körben ismert és termesztett zöldség volt. Első ábrázolása 1543-ból származik, Leonhart Fuchs német orvos és botanikus örökítette meg a növényt egy fametszeten. A XVII. században már az egész Földközi-tenger térségében ismeretes volt az új eledel, de csak a XIX. században lett ritka csemegéből általánosan használt zöldségféle. Változatossága mind felhasználásában, mind megjelenésében megnyilvánul. A bokorbabok és a futóbabok hüvelyei egyaránt lehetnek szélesek, illetve keskenyek, laposak vagy hengeresek, élénkzöldek, aranysárgák vagy cirmosak, pettyegetettek, különlegességeknél rózsaszínűek, mélylilák, bordók, feketék. A szemtermés színösszeállítása, méret- és formagazdagsága még ennél is szélesebb palettán mozog, a hófehértől a szénfeketéig gyakorlatilag minden színben előfordul, borsszemnyi aprótól a fél hüvelykujjnyi Góliátig, a szabályos gömbölyűtől, a vese alakúakon át az egészen laposig ezerféle a változat. Kiskertben is érdemes néhány tő érdekes babnak helyet szorítani, mert a frissen szedett zöldségnek összehasonlíthatatlanul finomabb az íze, mint a piacról vagy a boltból hazahozottnak, ráadásul a különlegesebb fajták csak ritkán kaphatók.

Házikertek magasra törő, nagy, piros virágával díszítő hüvelyes növénye a tűzbab (Phaseolus coccineus). Csavarodó szára a 2-4 m hosszúságot is elérheti. Étkezésre, díszítésre egyaránt alkalmas, ezért érdemes támrendszerre futtatni. A bab leveleinek jellegzetes mozgása a tűzbabnál a legszembetűnőbb, reggel a lemezek a felkelő nap felé fordulnak, míg délben, a nagy melegben az élükkel állnak a nap irányába. Melegigényes, fagyra érzékeny, közepes fényigénye miatt köztesként is vethető. A nagyobb termésmennyiség érdekében érdemes öntözni. Célszerű gúla alakban felvezetni a hajtásokat, így a növények között párás mikroklíma alakul ki. Májusi vetése miatt, a területet rövid tenyészidejű előveteménnyel hasznosítsuk, amelyet április végén, május első napjaiban betakarítunk. Az érett bab legértékesebb alkotórészei a fehérjék, azonban kevesebb cukrot és keményítőt tartalmaz, mint a borsó.
Érdekesség és ínyencség a spárgabab, más néven a kínai hosszú bab (Vigna sinensis ssp. sesquipedalis). Kék virágú, ehető hüvelyű, magasan felfutó díszbabfajta. Hüvelyei szokatlanul hosszúra megnőnek, a métert is elérhetik. Zsenge „zöldbabja" igen finom csemege. Ez a fajta hosszú tenyészidejű. Apró fekete magjait, melyeken élesen elválik a fehér köldökcsík, május végéig el kell vetni, 3-5 szemet egy fészekbe, legalább egyméteres sortávolságra, támrendszer mellé. Kevés vízzel beéri, de igényli a sok fényt és a meleget. Extrém hosszú hüvelytermését augusztustól szüretelhetjük. A hüvelyeket zsenge állapotban kell szedni, mert a bennük található apró magvaknak szárazbabként élelmezési szempontból nincs jelentőségük.
A reformélelmiszerek vezető hüvelyes képviselője az urdabab (Phaseolus mungo), melynek termését zölden is, és szárazbabként is fogyaszthatjuk. Gyorsan főzhető, ízletes bab, csíráját a korszerű háztartásokban fogyasztják. Az apró maghoz képest nagy (magtömeg 7-8-szorosa) csírát fejleszt, ami ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag. Hő- és fényigényes, mely megnehezíti termesztését. Vetését az összes babfajta közül a legkésőbbre kell halasztani, ami nálunk május közepét, végét jelenti. Termesztése során a folyamatos öntözésre ügyeljünk, ami történhet felülről vagy árasztással. Növényvédelem szempontjából a lisztharmat okozhat súlyos károkat, elsősorban azért, mert a növények ellenálló képessége a hosszú nappalokon, a száraz periódusokban erősen csökken. Ősszel a betakarítást 2-3 menetben kell elvégezni, mert hajlamos a pergésre. Zöldbabként még zsenge állapotban szedjük, de vigyázzunk, mert gyorsan öregszik.

Gazigazító

Ízelítõ