Corvin KERTész magazin
IX. évf. 2018. - 4. (35.) szám - tél

kertesz

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!

kertesz
Kedvcsináló
A tél aranya, a téli jázmin

Az A téli jázmin sárga, csillag alakú virágai télen és a télutón jelennek meg hosszú, vékony hajtásokon. Az egyik legkorábban virágzó díszcserje. Sárga virágaival messziről felhívja magára a figyelmet. Sokan keverik az „aranyeső", helyesen aranyvessző nevű Forsythiával. Egyik jellegzetes különbség, hogy a téli jázmin ötszirmú, az aranyvessző négyszirmú virágokat nevel. Természetesen ezenkívül is vannak eltérések, de most erre nem térnék ki.

A téli jázmin az olajfafélék családjába tartozik. Talajban nem válogatós, bármilyen kerti talajban megél, jól tolerálja a meszes, kavicsos talajokat is, legjobban azonban a mély rétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik. Napos vagy félárnyékos helyen jól érzi magát. Terpeszkedve kapaszkodó kúszónövény - a maga lábán nem áll meg. Kötözzük a támasztékhoz, magassága elérheti a 2-5 métert.
Teljesen télálló, kiváló a fagytűrő képessége. Betegségre nem hajlamos. Jól tűri a metszést, de ezt elvirágzás után végezzük, ugyanis a kora tavaszi metszéssel a virágoktól is megfosztanánk magunkat. Forró nyarakon előfordul, hogy a hajtásvégek elszáradnak, azonban ezeket visszametszve ismét mutatós növényt kapunk.
Hajtásdugvánnyal, bujtással szaporíthatjuk. Kifejezetten jól gyökeresedő növény. A talajra leérő hajtások maguktól is meggyökeresednek. Ezeket a legyökeresedett ágakat akár le is vághatjuk, gyökérrel óvatosan kiemelve új helyükre ültethetjük.
Dugványozása: Május végén, június elején vágjunk le 15-20 cm hosszú hajtásokat, és dugjuk le a kert egy árnyékos sarkában. Rendszeresen öntözzük. A hajtások néhány hét alatt gyökeret eresztenek. Ősszel vagy a következő év tavaszán végleges helyére ültethetjük. Annyira jól és könnyen gyökeresedik, hogy a kezdők is bátran próbálkozhatnak a téli jázmin szaporításával.

Gazigazító

Ízelítõ