Corvin Erdélyi Konyha
IX. évf. 2017. - 4. (89.) szám - április

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,20 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
 
Ne csak főzzünk, tálaljunk is!

Évek óta hónapról hónapra jelentkezünk receptekkel, arra ösztönözve az olvasóinkat, hogy főzzenek minél változatosabban, és próbáljanak ki minél több ízpárosítást. Emellett viszont fontosnak tartok néhány gondolatot megosztani a tálalásról is, ugyanis a tálalás a főzés része. Igaz ugyan, hogy az elfoglalt háziasszonyok manapság már annak örülnek, ha elkészíthetik a mindennapi betevőt, és nem jut idő arra, hogy még tálalási praktikákon is gondolkodjanak, de ennek ellenére szeretném meggyőzni olvasóinkat, hogy igenis érdemes a tálalásra is figyelni. Tudjuk ugyanis, hogy egy igényes, szép tálalás rögtön kedvet hoz az ételhez. Nemcsak a szájnak kell az inger, hanem a szemnek is: a szépen tálalt étel megkoronázza a főzést, étvágygerjesztő hatással van ránk. Amikor az Erdélyi Konyhát lapozgatjuk, akkor is gyakran előfordul, hogy egy-egy kép láttán összefut a nyál a szánkban. Ha pedig az asztalnál ülve vagyunk részesei egy szép tálalási módnak, amihez az illat és az íz is társul, többszörös élményt nyújt számunkra.
Fontos kiemelni, hogy az étel végleges formáját a jó tálalással adjuk meg mindig. Sokak számára nem látszik ez fontosnak, talán nem is szoktattuk hozzá magunkat kellőképpen, vagy éppen fölöslegesnek tartjuk a főzés után ezt a műveletet, viszont ha például gyerekeinknek készítjük a fogást, elérhetjük, hogy egy válogatós gyerek olyan ételt is megkóstoljon, amit előtte nem volt hajlandó. Egy szép tálalással elcsábíthatjuk gyerekeinket, a párunkat, a szüleinket és a vendégeinket is, sőt saját magunk számára is pozitív élményt nyújthatunk. A főzés olyan kreatív tevékenység, amellyel több érzékszervünkre is hatást tudunk gyakorolni egyszerre: szemünkre, orrunkra és végül a szájunkra, ebben a sorrendben. Tehát elsőként rápillantunk az ételre, és ez az inger indítja be az étkezési folyamatot. Egy egyszerű ételt, levest, főzeléket vagy még a rántott húst is lehet tálalni igényesen, mutatósan és szépen. Fontos, hogy ne csak ünnepnapokon fordítsunk időt a tálalásra, hiszen egy idő után rutinszerűvé válik ez a művelet, és nem jelent komoly munkaidőtöbbletet a rendes és ízléses tálalás. Ugyanakkor egy kis pluszmunkával a tálalás emeli a háziasszonyi érdemeket és az asztali örömöket, viszont a hanyag tálalás még az étvágyat is csökkentheti. Tehát szenteljünk több figyelmet az ételkészítés utolsó mozzanatára.
Tudni kell, hogy a mai gasztronómiai trendek mellett nincsenek kőbe vésett tálalási szabályok. Minden étel tálalása, díszítése egyedi és helyi jellemzőkkel bír, egy kreatív munka, ha úgy tetszik, amibe ismételten belevihetjük a saját ízlésvilágunkat, fantáziánkat. Igényes tálalás esetén 3 alapvető dologra érdemes odafigyelni: az összhatásra, a tányér tisztaságára és a kiegészítő díszítőelemekre (pl. zöldfűszerek, sajt stb.). Természetesen emellé társul egy nagyon lényeges dolog, hogy az ételek tálalása mindig a megfelelő hőmérsékleten történjen. Remélem, sikerült meggyőznöm egy pár gondolat erejéig olvasóinkat, hogy miért érdemes a tálalásra odafigyelni, és jegyezzék fel, hogy a főzéshez hozzátartozik a tálalás is.

György Ottilia

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »