Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 8. (105.) szám - augusztus

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Félig tele, vagy félig üres?

„A győztesnek nem kell győznie. A győzelem nem csak győzelem, győzni akkor is lehet, ha diadalmasan veszítünk. Mert ha diadalmasan veszítünk, az győzelem, függetlenül attól, hogy ki nyert. Főleg ha veszítünk.” (Idézet Az élet iskolája című filmből)
Hogyan jutottam el oda, hogy ezt az idézetet megosszam? Nos, ez úgy kezdődött, hogy lehetőséget kaptam köszöntőt írni ehhez a kiadványhoz, és annak rendje és módja szerint neki is kezdtem. Egész jól ment, míg rá nem döbbentem, hogy elég pesszimista lett, pedig csak az élet dolgairól írtam. Olyan bennem felmerülő kérdéseket osztottam volna meg Önökkel, mint például az, hogy az évek múlásával miért látjuk sötétebben a világot, miért válunk néha olyanná, mintegy eleven idegszál: elég egy rosszul irányzott szó, és már robbanunk. Hova lett az érzelmes, türelmes, tapintatos énünk, és tehetnénk-e azért valamit, hogy újra lazák és optimisták legyünk? Adta magát a kérdés, hogy önzőek vagyunk-e, ha szeretteink „szolgálatán" túl magunkra is gondolunk. Ezeken rágódva bukkantam a fenti idézetre. Megtetszett, mert azt mondják, tényleg óriási fontosságú, hogy miként viszonyulunk az életben a dolgokhoz, és miért éppen úgy, ahogy.
A kérdés sok ezer éves, és válasz talán ma sincs rá. Itt van például a pszicho-neuroimmunológia. Fiatalon pszichológus szerettem volna lenni, nem jött össze, ám az emberi lélek máig erősen foglalkoztat. Érthető, hogy izgalmasnak találom a fenti tudományágat, amely felteszi a kérdést, hogy kettészakad-e az ember lélekre és anyagra, vagy a kettő kölcsönhatásban áll-e egymással?
Hát még ez is kérdés? - vonom meg a vállam. Nem szorul-e össze a torkunk, ha fájdalmunk van, vagy megbántanak? Nem fáj-e a szívünk, ha elhagynak? Nem szűkül-e gyűszűnyire a gyomrunk, ha stresszelünk valamiért, nincsenek-e örömkönnyeink, és nem ver-e ki a hideg veríték, ha félünk? Tudjuk, hogy az érzelmek hatására hormonok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják a legapróbb sejtjeink működését is, így az immunrendszerünket is. Márpedig, ha nincs egyensúly, kész a baj. De a hormonok nemcsak a szervezetünkre, hanem a hangulatunkra is hatással vannak. így például a do-pamin a boldogságért, a fenil-etilamin a szerelemért, a tesztoszteron az önbizalomért, a kortizol és adrenalin a sztresszhelyzetekre adott reakciónkért felelős.
Eszembe jut Wass Albert gondolata: „A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek.” Azt hiszem, ehhez feltétlenül fontos lehet, hogy azt a bizonyos poharat félig tele lássuk. Akármilyen nehéz is, az életben azt kell észrevennünk és értékelnünk, amitől „teli” lesz az életünk, nem pedig azt, ami „üressé” teszi.
Végül is nem sikerül választ találnom a kérdésekre, melyek negyven fölött már mindnyájunkban felmerülnek életünk alakulásának mikéntjéről, illetve saját magunkról, de valamit megértettem: csodálatos egység vagyunk így külön-külön mi emberek. Testes lélek szorosan összefügg, és nem elég csak az egyiket gondozni, egyformán oda kell figyelnünk mindkettőre, hiszen nyilvánvalóan nagyon érzékeny az a határvonal, amely abban a bizonyos pohárban atelit az ürestől elválasztja...
Bár a gondolataim befejezetlenek, és sejtem, hogy nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek Önökben is felmerülnek, szeretném mától félig teli látni a poharat, és semmiképp sem megvárni azt az utolsó cseppet...
Búcsúzásként engedjenek meg egy újabb szép idézetet Szabó Lőrinc „Testem” című verséből: „Testem, szegény, / a lélek érted mit tehet? / Nagyon önző és gőgös úr/ a lélek, de úgy rádszorúl, / hogy fájni sem tud nélküled.”

Fagyal Hajnalka

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »