Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 2. (99.) szám - február

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Rövid farsang, életre szóló szeretet

Idén nagyon rövid a farsang. Vagy csak én érzem így? Alig kezdődött el, és máris a végéhez közeledik, hiszen január 6-ától csak öt hetünk van arra, hogy álarcok mögé rejtve énünket kedvünkre vigadjunk, megtöltsük farsangi kosarainkat mindenféle jóval, fánkot süssünk, lehetőleg minél többfélét, és különböző mulatságokon vegyünk részt. Ha nem vagyunk eléggé éberek ebben a rohanó világban, amikor gyakran azt érzem, hogy egy hónap nem is áll annyi napból, ahányat a naptár mutat, hanem csak feleannyiból, megtörténhet, hogy mire rászánjuk magunkat, hogy farsangoljunk, le is maradunk a legjobb álarcos vigasságokról, és már csak a farsangtemetési ünnepségen vehetünk részt.
Számomra kicsit furcsa belegondolni, hogy az idei farsangot záró hamvazószerda éppen február 14-ére, vagyis Bálint-napra esik, amikor a szerelmet, a szerelmeseket ünnepeljük. Miközben búcsúzunk a téltől, megpróbálunk mélyen a lelkünkbe nézni, és mérlegre tenni, vajon eléggé odafigyeltünk-e társunkra, életünk párjára az év minden napján. Hiszen nem csak ez a nap kellene arról szóljon, hogy szeretünk valakit, hanem mindegyik, még akkor is, amikor fáradtak vagyunk, amikor vitatkozunk valamiről, vagy ha duzzogva elvonulunk a konyhába, hogy akkor is finom vacsorát készítsünk szerelmünknek, amikor valamiért összekaptunk. Mert nincs olyan kapcsolat, ami zökkenőmentes, amelyikben mindig teljes a harmónia. Ezért kell időt szánni arra, hogy a társunk szemével lássuk a dolgokat, ne csak mindig a saját véleményünk, elképzelésünk, döntésünk kerüljön a középpontba; hogy vegyük észre, ha valami bántja, ha munkahelyi problémái vannak, ha összeveszett a szüleivel, vagy ha politikai vagy sportnézetbeli háború dúl a barátai között, és mindez megviseli őt. Mert nemcsak nekünk lehet rosszkedvünk, nemcsak mi lehetünk fáradtak, fásultak, fizikailag és lelkileg gyötörtek, hanem a párunk is. És ezt észre kell venni, meg kell őt hallgatni, támogatni kell a fontos döntéseiben, vívódásaiban, hogy mindig érezze, mellette vagyunk. Mert a szerelem rózsaszín köde a hétköznapokban átváltozhat örökké tartó szeretetté, megértéssé, a szenvedély tüze is újra meg újra lob-banhat, ha mindkét fél akarja ezt, és tesz is mindezért. Hiszen a férfi is meglepheti társát egy finom vacsorával, elmosogathat, bevásárolhat, kitakaríthat, elviheti edzésre, iskolába a gyerekeket, hogy ezzel kedveskedjen, kímélje az ugyanúgy munkás mindennapokat élő szerelmét. Minden kapcsolatnak ugyanis két oldala van, és ha ez a kettő találkozik, akkor lesz teljes. Nemrég valaki azt mondta, hogy fontos, hogy az élet minden területén figyeljenek egymásra a párok, szánjanak időt egymásra, a kapcsolatukra, és úgy gondolom, igaza van. Mert így lesz a nagy Ő nemcsak férj, szerető, gyermekeink apja, hanem megértő barát, lelkitárs is.
Farsang és szerelmesek napja – ünnepeljük meg mindegyiket a maga nemében, süssünk-főzzünk finomakat februárban is, böjti időszak előtt lakmározzunk, majd méregtelenítsünk, éljünk, táplálkozzunk kicsit egészségesebben.

Barabás Orsolya

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »