Corvin Erdélyi Konyha
IX. évf. 2017. - 5. (90.) szám - május

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,20 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Megrendelhető!
 
Merjünk alkotni,
avagy próbáljuk ki az újdonságokat

Egyszer egy jó barátunk nem volt éhes, amikor hazament, mondván, hogy evett nálunk. Az édesanyja kérdésére, hogy mégis mit evett, azt válaszolta: - Nem tudom, de nagyon finom volt. És hogy mi volt? Hát főtt tészta juhtúróval és virslikarikákkal elkeverve, az egész tepsibe terítve, leöntve tejföllel elkevert, megfűszerezett tojással, és sütőben szép aranybamára sütve. A nevét az ételnek magam sem tudtam volna megmondani, hiszen nem egy létező - azaz általánosan ismert - fogást készítettem, hanem összehoztam valamit abból, amit abban a pillanatban otthon éppen felleltem: egy amolyan felturbózott túrós laskát.
Mostanában sokszor megkérdezik, honnan szerzem a receptjeimet. És bár van olyan recept, amit valahol látok, és pontosan elkészítem (süteményeknél, kelt tésztáknál fontos betartani a receptet a siker érdekében), de legtöbbször csak ötleteket merítek egy-egy érdekesnek tűnő receptből, vagy meglátok egy fotót, és beindul a fantáziám, nem is akarok receptet olvasni hozzá. A legtöbb receptem azonban mégis úgy születik, hogy elképzelek valamit, megérzek egy ízkombinációt a számban, megérzek valahol egy illatot, és elkészítem úgy, ahogy én gondolom vagy jónak látom. Vagy meglátok egy klassz alapanyagot a boltban, megveszem, majd itthon - gombhoz a kabátot alapon - kisül belőle valami. Esetleg benézek a hűtőbe, kamrába, és amit ott találok, az szolgál a következő ételem alapjául. így készült nemrég egy sárgarépás sóska-lórom főzelék, ami nagyon-nagyon finom lett.
Miért mondtam mindezt el? Csak azért, hogy arra biztassam olvasóinkat, merjenek! Merjenek kitömi a megszokottból, a rutinból; merjenek furcsának, sorból kilógónak lenni, merjenek újdonságokat kipróbálni, nagyot álmodni, és merjenek kockáztatni. Minden területen. A konyhában is. Nagyon finom a tárkonyos paszulyleves, a pityókatokány, a húsleves, a bécsi szelet krumpli-pürével és a túrós puliszka, szó se róla, nálunk is rendszeresen előforduló ételek mindezek, sőt az erdélyi konyha minden klasszikus fogása étlapra kerül időnként, de nemcsak ennyit lehet kihozni az alapanyagokból. Végtelen a kombinációk és az ízesítések tárháza, éljünk hát ezekkel a lehetőségekkel. Mert ki mondja meg, hogy mit tegyünk egy-egy bizonyos ételbe? És miért éppen azt? Csak mert így szokás? De lehet, hogy mi másképp szeretjük, vagy valamely családtagunk csak másképp fogadja el. Mit veszíthetünk, ha a megszokottat kiegészítjük valami újjal? Legfeljebb nem ízlene, de nem hinném...
Az utóbbi években annyi minden megjelent a boltokban! Mindenféle alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök, amiket nem ismerünk, és legtöbbször csak elmegyünk mellettük megbámulva meg talán elgondolkodva: hát ez meg mi, és vajon milyen lehet. Egy mód van rá, hogy megtudjuk: megvesszük, és kipróbáljuk. Először csak keveset, és valamilyen ismert ízesítésben elkészítve, hogy ne legyen túl nagy a kihívás. Talán nagyon meglepődnénk... Az Erdélyi Konyha gasztronómiai magazin évek óta ezt a célt is szolgálja: megmutatjuk olvasóinknak, mik az újdonságok, mi az, amit érdemes megvenni, és főleg azt, hogy hogyan a legcélszerűbb elkészíteni. Ha megvásárolnak valami újdonságot, lapozzák fel folyóiratainkat, és biztos találnak bennük olyan ételt, ami megfelel a családjuk ízlésének. Ha pedig netalán mégsem vesznek át egy teljes receptet, akkor legalább ötleteket meríthetnek, amelyekből kiindulva aztán szárnyalhat a fantáziájuk, és megalkothatják saját receptjeiket. Hozzám, hozzánk hasonlóan.

Sütő Edith Magdolna

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »