Corvin Erdélyi Konyha
X. évf. 2018. - 6. (103.) szám - június

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Hullámvölgyek között élünk

Mindenkinek vannak rossz napjai, pillanatai, szomorúbb esetben olyan időszakai, amiket senkinek sem kíván. Érhet minket csalódás, elveszíthetünk valakit, akit nagyon szeretünk, történhetnek olyan dolgok, melyek elkeserítenek, amikre egyáltalán nem számítottunk. Vannak, akik jobban viselik a nehézségeket, túlteszik magukat a bánaton, a fájdalmon, mások azonban mélabúsak lesznek, esetleg a depresszió jelei is előbukkannak. Sokan igyekeznek nem közszemlére tenni azt, ami a lelkükben történik, mert úgy vélik, az az ő magánproblémájuk, ami senkire sem tartozik. Mások azonban éppen ellenkezőleg: világgá kürtölik fájdalmukat, csalódásukat. Egy kedves ismerősöm gyakran, különböző élethelyzetekben hangoztatja: ne te sajnáld magadat, hanem megtesszük mi helyetted, ha indokolt. Ez sokszor eszembe jut, ha valami rossz történik az életemben. Nem az a lényeges, hogy világfájdalommal az arcunkon közlekedve adjuk mindenki tudtára, hogy gondunk, bánatunk van, hanem hogy igyekezzünk feldolgozni a lelki viharainkat. Ne mi sajnálkozzunk, és érezzük attól még sokkal rosszabbul magunkat a bőrünkben, hanem osszuk meg problémánkat azokkal, akikben tényleg megbízunk, akikre számíthatunk rossz és jó napokon egyaránt. Ugyanis gyakran megtörténik, hogy ha magunkban hordozzuk a csalódást, akkor hajlamosak vagyunk folyamatosan azon rágódni, és addig panaszkodni, hogy nekünk milyen rossz a helyzetünk, hogy azzal megkeserítjük a saját és a közvetlen környezetünkben élők mindennapjait.
Nemrégiben egy ismerősöm annyira maga alatt volt, hogy kijelentette, ő egy rakás szerencsétlenség, mert semmi sem sikerül, amibe belefog, mindenhol csak falakba ütközik, ami másnak zökkenőmentesen megy, neki legalább kétszeri nekifutás szükséges, hogy megtudja oldani. Mellbevágott a szavakból kicsengő keserűség. Velem is előfordul, hogy bizony nem rózsaszín álomszernek a mindennapok, hogy bosszúság ér, küzdeni kell, bizonytalanság övezi a következő időszakot. Volt, amikor én is letörtem, vagy úgy éreztem, mintha minden összeesküdött volna ellenem, de rájöttem, hogy minden ember életében vannak könnyebb és nehezebb periódusok. El kell fogadni, hogy nem minden sikerül, vannak dolgok, amik tőlünk függetlenek, és nem tudjuk megoldani nyomban, türelmesnek kell lenni, megtenni, amit tudunk, és nem szabad feladni. Az életünk hullámvölgyek között zajlik, sőt megtörténhet, hogy olyan, mintha egy hullámvasúton száguldoznánk. De meg kell találnunk önmagunkat benne, rajta, és remélni, hogy minden kialakul.
Természetesen mindenkit érhet olyan bánat, amit nehéz feldolgozni, de ne szégyelljünk segítséget kérni, akár szakemberhez fordulni, ha szükséges. Vannak olyan emberek, akik idegennek könnyebben megnyílnak, és bepillantást engednek lelkük sötét bugyraiba is. Ne feledjük, hogy a pozitív szemléletmód rengeteget segíthet!
Most itt a nyár, ilyenkor szinte vétek szomorúnak, fásultnak lenni. Nekem elég, ha tíz percre kiülök a kertbe, gyönyörködöm a virágokban, élvezem a napsütést, elnyalogatom az általam készített fagylaltot, aminél nincs is finomabb, és máris új lendületet kapok. Főzzenek-süssenek Önök is, mert higgyék el, attól is jobb kedvre derülhetünk, ha látjuk, hogy szeretteink milyen örömmel, jóízűen falatoznak az általunk készített finomságokból.

Barabás Orsolya

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2017-ben jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »