Corvin Erdélyi Konyha
IX. évf. 2017. - 10. (95.) szám - október

Erdelyi Konyha

Oldalszám: 44     Ára: 4,90 lej
Keresse a hírlapárusoknál!
Előfizethető!
 
Érvek az otthon főzés mellett

Számtalan okot lehet felsorolni, miért érdemes otthon főzni. A teljesség igénye nélkül megpróbálom a legfontosabb érvekkel alátámasztani ezt a tényt.
Az első és legfontosabb az, hogy annak, aki képes főzni, és elkészítheti a saját táplálékát, biztonságérzetet ad. Az ember számára létfeltétel az élelem, jó, ha tudjuk, mit kezdhetünk az alapanyagokkal. A főzés tudás és érték egyben. Ezért érezzük azt, hogy nagyszüleink főzési tudománya pótolhatatlan tudás, amit bárki el tud sajátítani. Főzni mindenki tud, csak akarat kell hozzá.
Bár elcsépelt mondatnak hangzik, hogy olcsóbb, ha otthon főzünk, mintha étterembe járnánk, mégis igaz. Az egészségünkre vonatkozóan is olcsóbb megoldás. Egyrészt mi magunk válogatjuk össze az alapanyagokat, másrészt olcsóbban tudjuk az ételt elkészíteni, mintha készen vennénk. Persze jólesik a készen kapott ebéd vagy vacsora, hazudik, aki azt mondja, neki nem fontos. Néha tényleg jóleső érzés, ha kiszolgálnak. Viszont a rendszeres étkezdében való evésnek több hátulütője is van. Az egyik legfontosabb probléma az, hogy nem tudjuk miből, milyen alapanyagokból készült az az étel, a másik probléma, hogy nem tudjuk, mikor készült el, mióta tárolják. Ha mi magunk főzzük, akkor nagyobb az esélye, hogy egészségesebb táplálkozásban van részünk.
Harmadsorban pedig lényeges érv ezen tevékenység mellett, hogy örömet szerez. Nemcsak annak, aki elfogyasztja, hanem annak is, aki szeretettel elkészíti. A főzés összehozza a családot, a barátokat, és a társasági élet fontos motívuma lehet. Öröm elkészíteni valamit közösen a gyerekekkel, sikerélményt nyújt annak, aki elkészíti, és látja, hogy boldogan fogyasztják. Ugyanakkor a főzés az egyik legjobb és leghasznosabb kreatív önismereti hobbifoglalkozás. Talán az egyetlen módja, hogy rájöjjünk arra, hogyan is érdemes étkezni. Megismerhetjük az alapanyagokat, és jobban nyomon tudjuk követni az élelmiszerbiztonságot az étkezéseinkben.
Utolsóként említeném a legfontosabb érvet, ami az otthon főzés mellett szól, vagyis azt, hogy a házias ízek nem hasonlíthatók semmilyen félkész vagy készétel ízére. A házias íz minden erőfeszítést kárpótol.
Mindezek mellett fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a mai rohanó világban gyakran elhangzik az az érvelés, hogy nincs időm főzni. Tudjuk jól, mindenkinek arra van ideje, amit fontosnak tart. Az étel, amit megeszünk, nagyon fontos a testi épségünk megtartásához. Ez, úgy gondolom, elég fontos. A rengeteg program és sok munka veszi el az időt a főzéstől, a közös együttléttől. Nem szeretnénk lemaradni semmiről, hajtunk a karrier érdekében, de ha lebetegszünk, mit ér az egész.
Ezért hát arra biztatjuk olvasóinkat, ne hagyják abba a főzést, vagy csak kezdjék el, és buzdítsák a körülöttük élő embertársaikat is erre a tevékenységre. Kellemes kikapcsolódást, kitartást és sikerélményeket kívánunk a konyhai tevékenységhez!

György Ottilia

Ízelítõ

Idén jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

2016-ban jelentek meg


Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha
Erdelyi Konyha Erdelyi Konyha

Erdélyi Konyha arhívum » »